"Pokaż kotku, co masz w środku" - gumy do żucia
Kto nie uwielbia gum do żucia?. Ciągnące
się w ustach, miętowe lub owocowe i orzeźwiające. Co jednak producenci trzymają
w gumach „bez dodatku cukru”. Otóż okazuje się, że w gumach do żucia można
znaleźć wiele interesujących rzeczy. Postaram się w tym poście przeanalizować
skład trzech miętowych i jednej owocowej gumy do żucia.
Krótka historia gum do żucia
Ludzie
w swojej historii jedli różne rzeczy. Niewielu jednak wie, że również żuli
różne rzeczy. Niektórzy żuli żywicę, inni mateks, a jeszcze inni lateks. W
latach 50. XIX w. powstała guma na bazie z drzew sączyńca, z konkretnie z ich
mleczka (lateksu). Niestety, drzewa przestały nadążać za zapotrzebowaniem.
Myślano o wielu alternatywach, aż w końcu William F. Semple wpadł na
pomysł, żeby użyć kauczuku i w 1869 otrzymał patent na gumę do żucia. Niedawno przyszła
jednak moda na produkty bez cukru, więc do gum są pakowane słodziki.
A oto ... gumy
Wracając,
odczytałem składy i najważniejsze informacje z etykiet czterech wybranych
przeze mnie gum. UWAGA: Wiem, że niektóre nazwy mogą zabić porządnego ćwieka niektórym
osobom, więc oznaczyłem je znakiem „[?]” i wytłumaczyłem na końcu.
Legenda:
w
składzie:
[?] - do sprawdzenia,
w
opisach substancji:
[+] - bezpieczne/zdrowe, 1 pkt.
[+/-] - niezbyt zdrowe, lecz posiada też
plusy, 0 pkt.
[-] - niezdrowe, lepiej unikać, - 1 pkt.
[!] - niebezpieczne dla zdrowia, lepiej
unikać, -2 pkt.
[!!!] - najlepiej w ogóle się tego nie
tykać, -3 pkt.
[?] - działanie nieznane, 0 pkt.
Guma
1
Skład:
substancje słodzące (ksylitol, sorbitol,
mannitol, aspartam, acesulfam K [?]), sukraloza [?], baza gumowa, substancja
utrzymująca wilgoć (glicerol [?]), substancja zagęszczająca (guma arabska),
aromaty, emulgator (lecytyna sojowa
[?]), barwnik E171 [?], substancja glazurująca (wosk carnauba [?]),
przeciwutleniacz BHA [?]
Guma
2
Skład:
substancje słodzące (ksylitol,
sorbitole, mannitol, maltitole, aspartam, acesulfam K), baza gumowa,
stabilizator (glicerol), aromaty, skrobia, maltodekstryna [?], emulgatory
(lecytyny (z soi), estry
sacharozy i kwasów tłuszczowych [?]), substancje zagęszczające (guma
celulozowa, guma ksantanowa [?]), ekstrakt z zielonej herbaty (0,13%), tłuszcz
kokosowy, przeciwutleniacz (E321 [?]), substancja glazurująca (wosk carnauba),
barwniki (kurkumina, błękit brylantowy FCF [?])
Guma
3
Skład:
syrop glukozowy [?], cukier, tłuszcz
palmowy [?], substancja utrzymująca wilgoć: syrop sorbitolowy [?], skrobia
modyfikowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, koncentrat
barwiący z czarnej marchwi, syrop karmelowy [?], emulgator E 435 [?], barwiący
wyciąg z kurkumy, przeciwutleniacz: alfa-tokoferol [?]
Cukier
(na 100 g): 49,1 g
Guma
4
Skład:
substancje słodzące (sorbitol, izomalt
[?], syrop maltitolowy [?], aspartam, sól aspartamu - acesulfam [?], acesulfam
K), sukraloza, baza gumowa (zawiera lecytynę sojową), aromaty, substancja zagęszczająca guma arabska [?],
substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), barwnik E171, substancja glazurująca (wosk
carnauba), barwnik E163 [?], przeciwutleniacz BHA
[?]:
Ksylitol,
sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam K -
ksylitol jest naturalnym słodzikiem, który może być dobry (a to zależy już od
producenta) [+/-]. Sorbitol to naturalny słodzik, jednak jak z nim przesadzimy,
to może „mieć efekt przeczyszczający” [+/-]. Mannitol- patrz wyżej [+/-]. Nad
aspartamem można się już rozpisać. Podobnie jak jego koledzy wyżej, jest
słodzikiem. Jego metabolizm powoduje wydzielanie się Metanolu, który w
większych ilościach może zagrozić człowiekowi. [-]. Acesulfam K - również słodzik. W większych ilościach może
powodować zmiany nowotworowe i cukrzycowe [!]
Sukraloza
- kolejny popularny słodzik. Wykazuje
bardzo szkodliwe działanie na organizm. [!]
Glicerol
- inaczej gliceryna, organiczny związek
chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy
(triol). Chroni przed zamrożeniem, stanowi składnik tłuszczów. Jego wzór to C3H8O3.
Nie jest specjalnie szkodliwy. (CIEKAWOSTKA: jest składnikiem liquidów do
E-papierosów) [-]
Lecytyny
- grupa organicznych związków
chemicznych zaliczanych do fosfolipidów, w których reszta fosforanowa
zestryfikowana jest cholina. W ujęciu żywieniowym nazwa „lecytyna” może
obejmować także inne fosfolipidy. [?]
E
171 - inaczej dwutlenek tytanu.
Stosowany między innymi w branży kosmetycznej. Wykazuje potencjalne właściwości
rakotwórcze. [!]
Wosk
carnauba (E 903) - naturalny wosk
roślinny pozyskiwany z liści kopernicji. Jest najtwardszym ze znanych obecnie
wosków naturalnych. Choć E903 nie jest uznawany za substancję toksyczną, może
on jednak u niektórych osób wywołać reakcję alergiczną. [+/-]
BHA
- inaczej butylowany hydroksyanizol.
Może powodować zmiany nowotworowe. Również wpływa niekorzystnie na zachowanie
(źle działa na układ nerwowy). W wielu krajach jest zakzany. [!!!]
Maltodekstryna
- mieszanina poli- i oligosacharydów,
otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi. Znajdziemy ja w herbacie,
ciastach, dżemach i lekach oraz suplementach diety. Jej głównym zadaniem jest
ochrona sacharozy przed krystalizacją. Zbyt duże spożywanie tego związku w
pożywieniu może prowadzić do zwiększenia masy tłuszczowej ciała, pogorszenia
wrażliwości insulinowej oraz dyslipidemii. [-]
Estry
sacharozy i kwasów tłuszczowych - Estry
sacharozy i syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu i naturalnych
kwasów tłuszczowych. Brak jakichkolwiek efektów ubocznych. [+]
Guma
ksatanowa - Powstaje w wyniku
fermentacji cukru (najczęściej kukurydzianego [i to genetycznie
modyfikowanego]). Do jego wytwarzania są wykorzystywane te same bakterie, które odpowiadają za szary nalot na kalafiorze/brokule. „Świetny” emulgator. W połączeniu z mąką może powodować
groźne choroby. [!]
E
321 - inaczej butylohydroksytoluen
(BHT). Kolega BHA. Zapobiega niepożądanym procesom utleniania, a przy okazji
może powodować raka wątroby i reakcje alergiczne. [!!!]
Błękit
brylantowy FCF - barwnik zwiększający
natężenie niebieskiej barwy. Zakazany w Szwajcarii. Może wywoływać astmę,
pokrzywkę, katar sienny oraz reakcje alergiczne. Wykazuje też „potencjalne
działanie rakotwórcze”. [!]
Syrop
glukozowy - słodzik często mylony z
syropem glukozowo-fruktozowym. W teorii jest to zagęszczony roztwór glukozy i
niskocząsteczkowych wielocukrów (głównie maltozy, czyli cukru złożonego z 2
cząsteczek glukozy). W takim syropie udział czystej glukozy wynosi nawet 90
proc., pozostałą część składu stanowią inne cukry. Nie jest niebezpieczny (na
pewno lepszy od mylonego z nim innego syropu), posiada jedynie glukozę, która
nie czyni w nadmiarze wielu niebezpiecznych rzeczy. [+/-]
Tłuszcz
palmowy - Olej palmowy – stały olej
roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy olej w
temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w
kolorze białym lub żółtawym. W praktyce najtańszy i najgorszy tłuszcz, dawany
prawie do wszystkiego. Podnosi on mocno cholesterol. Obecny często w
margarynie. Gdy ktoś używa jej do smażenia, to olej się utlenia, czego
produktami są niebezpieczne substancje. [!]
Syrop
sorbitolowy - Jest syntetyczną
substancją słodzącą i teksturotwórczą. Spożycie jego w ilościach 10-50 g/dzień
może wywoływać u dorosłych lekkie zaburzenia trawienia, a niekiedy nawet
ciężkie biegunki. U dzieci takie objawy mogą wystąpić po spożyciu niższej
dawki. Może uszkadzać nerki z uwagi na własności osmotyczne i powodować
„obrzęk” komórek nerki, upośledzając ich funkcję. [!]
Syrop
karmelowy - <brak informacji (Internet
sobie nie poradził)> [?]
E
435 - monostearynian
polioksyetylenosorbitolu (spróbuj powtórzyć). Używany jako emulgator i
konserwant. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w
tłuszczu, a także wpływać na trawienie innych substancji. Dlatego nie warto go
spożywać. [-]
Alfa-tokoferol
- Syntetyczna witamina E. Przedłuża
okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed
zepsuciem na skutek utleniania, takim jak jełczenie tłuszczu czy zmiana barwy. Witamina
E (witamina młodości) sama w sobie jest świetnym przeciwutleniaczem. Nie
przejawia żadnych skutków ubocznych. [+]
Izomalt
- niskokaloryczny i nie powodujący
próchnicy masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności, łatwo
krystalizujący. Dodawany do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru,
dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności,
deserów, wyrobów cukierniczych, gumy do żucia, piwa bezalkoholowego, dżemów,
marmolad, galaretek, wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych,
musztardy, sosów i likierów. Jego nadmierne spożycie może wywołać efekt
przeczyszczający. [-]
Syrop
maltitolowy - Używany jako sztuczny
środek słodzący. Maltitol jest pozyskiwany z surowców naturalnych (ziarna
zbóż). W porównaniu do sacharozy jest mniej kaloryczny i minimalizuje ryzyko
wystąpienia próchnicy. Nie wiem, czy ma jakieś skutki uboczne (nie doszukałem
się). [?]
Acesulfam
- [patrz acesulfam K]. [!]
Guma
arabska - twardniejąca na powietrzu
guma roślinna, będąca wydzieliną wyciekającą naturalnie w wyniku uszkodzeń lub
otrzymywaną przez nacięcie pnia i gałęzi akacji senegalskiej i innych gatunków
z rodzaju Acacia pochodzących z Afryki. Wykazuje działanie probiotyczne. [+]
E
163 - Używany jako
czerwono-fioletowy barwnik spożywczy, w produktach takich jak: napoje
bezalkoholowe, oranżady w proszku, dżemy, lody, wina, jogurty, cukierki,
konserwy oraz wyroby cukiernicze. W pełni bezpieczne dla zdrowia. [+]
Ranking
Z
punktacją rzecz ma się tak, że jeżeli guma ma daną substancję, to otrzymuje
tyle punktów ile ona otrzymała. Z góry przepraszam za to, że punktacja nie
będzie idealna. Oto ranking:
I
Miejsce - Guma nr 3 (-4 pkt.)
II
Miejsce - Guma nr 4 (-8 pkt.)
III
Miejsce - Guma nr 2 (-11 pkt.)
Werdykt
Nie warto marnować swoich zębów i żuchwy na żucie gumy.
Na pewno nie warto marnować też swojego organizmu, narażając go na groźne choroby,
jak nowotwory czy choroby wrzodowe.
Miłego żucia :-)
Źródła:
- Wikipedia Wolna
Encyklopedia
- WP zdrowie
- czytamyetykiety.pl
- zdrowyszop.pl
- mój poprzedni post (kilka
składników się powtarza)
Bardzo fajnie zostało to napisane.
OdpowiedzUsuń