"Nie dajmy się nabrać na bzykające pszczółki na opakowaniach..."
Miód
sztuczny
Właściwie
miód syntetyczny. Syntetyczny produkt spożywczy, naśladujący miód
naturalny, który w smaku i wyglądzie jest podobny do jego
naturalnego odpowiednika. Produkt może być stały lub ciekły.
Możemy
go poznać po tym, że przez bardzo długi czas się nie krystalizuje
(nie twardnieje) oraz po tym, że w przeciwieństwie do prawdziwego
pszczelego miodu, psuje się (szukajmy dat ważności). Można go
rozpoznać też po tym, że ma dość niską cenę w porównaniu do
prawdziwego miodu. Nie można jednak sugerować się samą ceną,
gdyż oprócz zamienników, za niską cenę możemy też kupić miody
typu „chińszczyzna”. Miód (sztuczny) możemy też poznać po
tym, że jest „idealny”. Nie może być w nim żadnych
zanieczyszczeń mechanicznych ani śladów szkodników.
Otrzymywanie
Podrobione
miody uzyskuje się z rozpadu cukrów złożonych (najczęściej
skrobi) oraz sacharozy (cukier biały) lub izoglukozy. Następnie są
dodawane esencje smakowe i zapachowe oraz barwniki. Receptura
pochodzi z czasów I wojny światowej. Chociaż ... w niektórych wypadkach używane mogą być nawet pszczoły.
Właściwości
Gdy
dodajemy miód (prawdziwy) do herbaty, trzeba uważać, żeby jej
temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza, gdyż wtedy miód
jest jakby „zabijany” i zachowuje wyłącznie właściwości
słodzące. Z podróbkami nie musimy wcale uważać, gdyż w ogóle
NIE
POSIADAJĄ WŁAŚCIWOSCI ZDROWOTNYCH.
Zastosowanie
Główną
wadą miodu sztucznego jest to, że często stoi na półkach jako
naturalny. Wielu z nas tak naprawdę kiedyś kupowało miód
sztuczny, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie można jednak
myśleć, że sztuczny miód ma wyłącznie wady. Posiada on też
zalety, chociażby w tym, że jest o wiele lepszy od miodu
prawdziwego patrząc na różnorakie wyroby cukiernicze (ciasta,
pierniki). Sztuczny miód bardziej się do nich nadaje w porównaniu
z naturalnym.
Doświadczenie:
sprawdź swój miód! (Uwaga:
działa tylko na miodzie płynnym)
Temat:
Czy nasz miód jest prawdziwy?
Substancje
i odczynniki:
Wątpliwy
miód
(płynny)
Sprzęt
laboratoryjny:
łyżeczka,
słoik.
Przebieg:
Bierzemy ze słoika
łyżeczkę
wątpliwego
miodu, a następnie
znowu ją
tam wlewamy.
Obserwacje: Jeżeli utworzy się:
Obserwacje: Jeżeli utworzy się:
-
piramidka - masz do czynienia niewątpliwie
z naturalnym miodem:-)
-
dołek
- dałeś
się
nabrać na
„słodkie
bzykające
pszczółki”
na opakowaniu i kupiłeś
podróbkę
albo (jak to nazywam) BWM: Beznadziejny Wyrób Miodopodobny:-(
Wniosek:
Ustal sam.
Jedno
z wcieleń sztucznego miodu (wygląda jak prawdziwy, co?).
Źródła:
-Wikipedia
Wolna Encyklopedia
-Google
Grafika
-Gazeta.pl
Palce Lizać
Autor: Jakub Grzyb
Autor: Jakub Grzyb
Komentarze
Prześlij komentarz