"Pokaż kotku, co masz w środku" - batoniki
Batoniki
Mmmm....
batoniki. Co groźnego może ukrywać się pod niewinnym szeleszczącym opakowaniem
i czekoladową, rozpływającą się w ustach, powłoką? Co mają na myśli producenci,
mówiąc nam w reklamach o „mlecznym” nadzieniu i „orzeszkach” w karmelu? Czy
batonomaniacy mówią prawdę: batony są nieszkodliwe? W tym poście poznacie
odpowiedzi na te pytania.
„Efekt łasucha”
Jako
człowiek, który miał zetknięcie z tym zjawiskiem, opisałem je pod nazwą „efekt
łasucha”. Otóż, gdy zjemy sobie dowolnego słodycza, nasz mózg odczuwa szczęście.
Szczęście jednak nie trwa wiecznie, wic nasz mózg każe nam sięgnąć po kolejnego
słodycza. I tak w kółko. Możemy więc stwierdzić, że słodycze działają na nasz
mózg trochę jak narkotyk. Osoby które nie potrafią się powstrzymać, mogą szybko
się uzależnić. A to może prowadzić do otyłości i poważnych chorób związanych ze
zbyt dużym spożywaniem pewnych substancji zawartych w słodyczach. Mogą one powodować
m.in. zmiany nowotworowe, skórne, owrzodzenie żołądka i jelit , i przede
wszystkim otyłość.
Do rzeczy
Przepraszam,
trochę odbiegłem od tematu. Wracając, odczytałem składy i najważniejsze
informacje z etykiet sześciu wybranych przeze mnie batonów. UWAGA: Wiem, że
niektóre nazwy mogą zabić porządnego ćwieka niektórym osobom, więc oznaczyłem
je znakiem „[?]” i wytłumaczyłem na końcu.
Legenda:
w
składzie:
[?] - do sprawdzenia,
w
opisach substancji:
[+] - bezpieczne/zdrowe, 1 pkt.
[+/-] - niezbyt zdrowe, lecz posiada też
plusy, 0 pkt.
[-] - niezdrowe, lepiej unikać, - 1 pkt.
[!] - niebezpieczne dla zdrowia, lepiej
unikać, -2 pkt.
[!!!] - najlepiej w ogóle się tego nie
tykać, -3 pkt.
[?] - działanie nieznane, 0 pkt.
Baton
1:
Skład: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy [?], odtłuszczone
mleko w proszku [?], tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, olej słonecznikowy, tłuszcz mleczny, laktoza, serwatka w proszku
(z mleka)[?], jęczmienny ekstrakt słodowy [?], sól, emulgator [?] (lecytyna
sojowa)[?], białko jaja w proszku [?], tłuszcz palmowy[?], białko mleka,
naturalny ekstrakt z wanilii.
Wartość
odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 15,2 g
w tym kwasy nasycone [?]: 7,3 g
Cukier: 66,7 g
Baton
2:
Skład: cukier, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy,
miazga kakaowa, mąka pszenna, tłuszcz palmowy, tłuszcz mleczny, preparat
serwatkowy w proszku (z mleka), emulgator (lecytyny), aromaty, sól, substancja
spulchniająca (węglan sodu)[?]
Wartość
odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 28,6 g
w tym kwasy nasycone: 16,6 g
Cukier: 49,7 g
Baton
3:
Skład: cukier, syrop glukozowy[?], odtłuszczone mleko w proszku,
tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, olej słonecznikowy, tłuszcz mleczny, laktoza,
serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, jęczmienny
ekstrakt słodowy, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, tłuszcz
palmowy, białko mleka, naturalny ekstrakt z wanilii.
Wartość
odżywcza:
Tłuszcz: 15,6 g
w tym kwasy nasycone: 7,8 g
Cukier: 63,2 g
Baton
4:
Skład: cukier, syrop glukozowy, mąka pszenna, tłuszcz palmowy, tłuszcz
kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, laktoza, tłuszcz
mleczny, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
sól, emulgator (lecytyna sojowa), skrobia, substancja spulchniająca (E 500,
czyli węglan sodu), naturalny ekstrakt z wanilii.
Wartość
odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 23,6 g
w tym kwasy nasycone: 13,7 g
Cukier: 49,1 g
Baton
5:
Skład: cukier, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny, serwatka w
proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyna
słonecznikowa), aromat, prażone orzechy arachidowe, syrop glukozowy, mleko
zagęszczone słodzone (mleko, cukier), mąka pszenna, płatki ryżowe (mąka ryżowa,
ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier, sól), olej roślinny, stabilizator
(glicerol)[?], maltodekstryna [?], syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, sól,
odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (lecytyna słonecznikowa, E 476)[?],
substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, węglan magnezu)[?], aromaty,
substancja zagęszczająca (karagen)[?].
Wartość
odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 20,9 g
w tym kwasy nasycone: 14,7 g
Cukier: 47,6 g
Baton
6:
Skład: cukier, orzeszki ziemne, syrop glukozowy, tłuszcz
roślinny, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone
mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, utwardzony
tłuszcz roślinny, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja (miłe
zaskoczenie), zhydrolizowane białko mleka[?], aromat.
Wartość
odżywcza:
Tłuszcz: 22,6 g
w tym kwasy nasycone: 8 g
Cukier: 47 g
[?]:
Syrop
glukozowo-fruktozowy - popularny słodzik.
Jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i
fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów. Przez ludzi często
mylony z syropem glukozowym. Podobnie jak sacharoza nie posiada żadnych
wartości odżywczych. Uatrakcyjnia dodatkowo produkty nadając im smak, barwę i
konsystencję. [-]
Odtłuszczone
mleko w proszku - Jest to
odtłuszczone mleko, z którego została odparowana prawie cała woda (ok. 98%). [+]
Serwatka - ciecz
prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego.
Stanowi 50-60 % suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta w oddzielonym od
serwatki skrzepie). [+]
Jęczmienny
ekstrakt słodowy - źródło cukrów i
naturalnych barwników. Zawiera cenne substancje odżywcze takie jak witaminy z
grupy B i witaminę PP. Stosowany do produkcji chleba (i chyba też piwa). [+]
Emulgator
- związek chemiczny (lub mieszanina), który
umożliwia powstanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość. [+/-]
Lecytyny
- grupa organicznych związków
chemicznych zaliczanych do fosfolipidów, w których reszta fosforanowa zestryfikowana
jest cholina. W ujęciu żywieniowym nazwa „lecytyna” może obejmować także inne
fosfolipidy. [?]
Białko
jaja w proszku - otrzymywane tak
samo, jak mleko w proszku. [+]
Tłuszcz
palmowy - Olej palmowy – stały olej
roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy olej w
temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w
kolorze białym lub żółtawym. W praktyce najtańszy i najgorszy tłuszcz, dawany
prawie do wszystkiego. Podnosi on mocno cholesterol. Obecny często w
margarynie. Gdy ktoś używa jej do smażenia, to olej się utlenia, czego
produktami są niebezpieczne substancje. [!]
Tłuszczowe
kwasy nasycone - Nasycone kwasy
tłuszczowe to kwasy tłuszczowe nie zawierające podwójnych wiązań między atomami
węgla w cząsteczce. W warunkach normalnych są zwykle białymi ciałami stałymi.
Kwasy zawierające w łańcuchu więcej niż 10 atomów węgla są nierozpuszczalne w
wodzie i są nielotne. Powodują one groźne choroby serca i podwyższają zły cholesterol. [-]
Węglan
sodu - inaczej Na2CO3,
nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i sodu. Stosuje się go do
wyrobu szkła oraz papieru. Wykorzystuje się go również w produkcji mydła i
środków piorących. Jest stosowany do zmiękczania wody. Ponadto jest
wykorzystywany w garbarstwie, papiernictwie, w syntezach chemicznych i w
laboratoriach jako odczynnik chemiczny. 5–6% roztwór sody służy do odżywiczania
powierzchni drewna metodą zmydlania. jego duży nadmiar może powodować dość
niemiłe symptomy. Lecz w ilości zawartej w naszych batonach jest bezpieczny dla zdrowia. [-]
Syrop
glukozowy - słodzik często mylony z
syropem glukozowo-fruktozowym. W teorii jest to zagęszczony roztwór glukozy i
niskocząsteczkowych wielocukrów (głównie maltozy, czyli cukru złożonego z 2
cząsteczek glukozy). W takim syropie udział czystej glukozy wynosi nawet 90
proc., pozostałą część składu stanowią inne cukry. Nie jest niebezpieczny (na
pewno lepszy od mylonego z nim innego syropu), posiada jedynie glukozę, która
nie czyni w nadmiarze wielu niebezpiecznych rzeczy. [+/-]
Glicerol
- inaczej gliceryna, organiczny związek
chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy
(triol). Chroni przed zamrożeniem, stanowi składnik tłuszczów. Jej wzór to C3H8O3.
Nie jest specjalnie szkodliwa. (CIEKAWOSTKA: jest składnikiem liquidów do E-papierosów)
[+/-]
Maltodekstryna
- mieszanina poli- i oligosacharydów,
otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi. Znajdziemy ja w herbacie,
ciastach, dżemach i lekach oraz suplementach diety. Jej głównym zadaniem jest
ochrona sacharozy przed krystalizacją. Zbyt duże spożywanie tego związku w
pożywieniu może prowadzić do zwiększenia masy tłuszczowej ciała, pogorszenia
wrażliwości insulinowej oraz dyslipidemii. [-]
E
476 - inaczej polirycynooleinian
poliglicerolu. organiczny związek chemiczny, półsyntetyczny emulgator i
stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie
w przemyśle spożywczym do łatwiejszego, lepszego i trwalszego mieszania
składników, zwłaszcza przy produkcji czekolady i wyrobów czekoladopodobnych.
Nadmierne spożywanie może spowodować choroby wątroby i nerek. [-]
Wodorowęglan
sodu - czyli NaHCO3,
lub inaczej soda oczyszczona, a ją już każdy zna. [+]
Węglan
magnezu - czyli MgCO3,
stosowany m.in. jako składnik leków na zgagę i pudru. Gdy poszukałem w Internecie,
to nie znalazłem nic o złych właściwościach, tylko o zastosowaniu przy
niedoborze magnezu, więc ta substancję sobie odpuszczę (ale raczej jest
bezpieczna). [+]
Karagen
- Znajdziemy go w dżemach, galaretkach,
innych produktach dla dzieci i anonimowym batonie nr 5. W praktyce ma on tyle efektów ubocznych, że głowa pęka
na samą myśl. Powoduje on w dużych ilościach owrzodzenie żołądka i jelit oraz
zmiany nowotworowe. Jest on też stosowany do wypełniania mięsa. [!!!]
Zhydrolizowane
białko mleka - białko mleczne tak
rozcieńczone, że jest pozbawione czynników alergicznych. [+]
Smacznego :-)
Smacznego :-)
Ranking
Z
punktacją rzecz ma się tak, że jeżeli baton ma daną substancję, to otrzymuje
tyle punktów ile ona otrzymała. Dodatkowo są odejmowane punkty za zawartość
tłuszczu i cukru. Z góry przepraszam za to, że punktacja nie będzie idealna.
Oto ranking:
I
miejsce - Baton nr 6 (0 pkt.)
II
miejsce - Baton nr 3 (-4 pkt.)
III
miejsce - Baton nr 1 (-5 pkt.)
IV
miejsce - Baton nr 5 (-6 pkt.)
V
miejsce - Baton nr 4 (-8 pkt.)
VI
miejsce - Baton nr 2 (-11 pkt.)
Osobiście
się z nim nie zgadzam, gdyż twierdzę, że ostatnie miejsce powinien zająć baton
nr 5, gdyż według mnie był najbardziej chemiczny.
Werdykt
Mimo,
że jeden batonik nie miał nawet ujemnej punktacji stwierdzam, że batoniki są
niezdrowe, należy ich unikać i najlepiej w ogóle się do nich nie zbliżać.
Autor: Jakub Grzyb
Źródła:
-Wikipedia Wolna Encyklopedia
-Google Grafika
-WP zdrowie
Komentarze
Prześlij komentarz