"Pokaż kotku, co masz w środku" - batoniki

Batoniki

          Mmmm.... batoniki. Co groźnego może ukrywać się pod niewinnym szeleszczącym opakowaniem i czekoladową, rozpływającą się w ustach, powłoką? Co mają na myśli producenci, mówiąc nam w reklamach o „mlecznym” nadzieniu i „orzeszkach” w karmelu? Czy batonomaniacy mówią prawdę: batony są nieszkodliwe? W tym poście poznacie odpowiedzi na te pytania.

„Efekt łasucha”
          Jako człowiek, który miał zetknięcie z tym zjawiskiem, opisałem je pod nazwą „efekt łasucha”. Otóż, gdy zjemy sobie dowolnego słodycza, nasz mózg odczuwa szczęście. Szczęście jednak nie trwa wiecznie, wic nasz mózg każe nam sięgnąć po kolejnego słodycza. I tak w kółko. Możemy więc stwierdzić, że słodycze działają na nasz mózg trochę jak narkotyk. Osoby które nie potrafią się powstrzymać, mogą szybko się uzależnić. A to może prowadzić do otyłości i poważnych chorób związanych ze zbyt dużym spożywaniem pewnych substancji zawartych w słodyczach. Mogą one powodować m.in. zmiany nowotworowe, skórne, owrzodzenie żołądka i jelit , i przede wszystkim otyłość.

Do rzeczy
          Przepraszam, trochę odbiegłem od tematu. Wracając, odczytałem składy i najważniejsze informacje z etykiet sześciu wybranych przeze mnie batonów. UWAGA: Wiem, że niektóre nazwy mogą zabić porządnego ćwieka niektórym osobom, więc oznaczyłem je znakiem „[?]” i wytłumaczyłem na końcu.
Legenda:
w składzie:
[?] - do sprawdzenia,
w opisach substancji:
[+] - bezpieczne/zdrowe, 1 pkt.
[+/-] - niezbyt zdrowe, lecz posiada też plusy, 0 pkt.
[-] - niezdrowe, lepiej unikać, - 1 pkt.
[!] - niebezpieczne dla zdrowia, lepiej unikać, -2 pkt.
[!!!] - najlepiej w ogóle się tego nie tykać, -3 pkt.
[?] - działanie nieznane, 0 pkt.

Baton 1:
Skład: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy [?], odtłuszczone mleko w proszku [?], tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa,  olej słonecznikowy,  tłuszcz mleczny, laktoza, serwatka w proszku (z mleka)[?], jęczmienny ekstrakt słodowy [?], sól, emulgator [?] (lecytyna sojowa)[?], białko jaja w proszku [?], tłuszcz palmowy[?], białko mleka, naturalny ekstrakt z wanilii.

Wartość odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 15,2 g
w tym kwasy nasycone [?]: 7,3 g
Cukier: 66,7 g

Baton 2:
Skład: cukier, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mąka pszenna, tłuszcz palmowy, tłuszcz mleczny, preparat serwatkowy w proszku (z mleka), emulgator (lecytyny), aromaty, sól, substancja spulchniająca (węglan sodu)[?]

Wartość odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 28,6 g
w tym kwasy nasycone: 16,6 g
Cukier: 49,7 g

Baton 3:
Skład: cukier, syrop glukozowy[?], odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, olej słonecznikowy, tłuszcz mleczny, laktoza, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, tłuszcz palmowy, białko mleka, naturalny ekstrakt z wanilii.

Wartość odżywcza:
Tłuszcz: 15,6 g
w tym kwasy nasycone: 7,8 g
Cukier: 63,2 g

Baton 4:
Skład: cukier, syrop glukozowy, mąka pszenna, tłuszcz palmowy, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, emulgator (lecytyna sojowa), skrobia, substancja spulchniająca (E 500, czyli węglan sodu), naturalny ekstrakt z wanilii.

Wartość odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 23,6 g
w tym kwasy nasycone: 13,7 g
Cukier: 49,1 g

Baton 5:
Skład: cukier, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat, prażone orzechy arachidowe, syrop glukozowy, mleko zagęszczone słodzone (mleko, cukier), mąka pszenna, płatki ryżowe (mąka ryżowa, ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier, sól), olej roślinny, stabilizator (glicerol)[?], maltodekstryna [?], syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, sól, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (lecytyna słonecznikowa, E 476)[?], substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, węglan magnezu)[?], aromaty, substancja zagęszczająca (karagen)[?].

Wartość odżywcza (na 100 g):
Tłuszcz: 20,9 g
w tym kwasy nasycone: 14,7 g
Cukier: 47,6 g

Baton 6:
Skład: cukier, orzeszki ziemne, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, utwardzony tłuszcz roślinny, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja (miłe zaskoczenie), zhydrolizowane białko mleka[?], aromat.

Wartość odżywcza:
Tłuszcz: 22,6 g
w tym kwasy nasycone: 8 g
Cukier: 47 g


[?]:

Syrop glukozowo-fruktozowy - popularny słodzik. Jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów. Przez ludzi często mylony z syropem glukozowym. Podobnie jak sacharoza nie posiada żadnych wartości odżywczych. Uatrakcyjnia dodatkowo produkty nadając im smak, barwę i konsystencję. [-]
Odtłuszczone mleko w proszku - Jest to odtłuszczone mleko, z którego została odparowana prawie cała woda (ok. 98%). [+]
Serwatka - ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Stanowi 50-60 % suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta w oddzielonym od serwatki skrzepie). [+]
Jęczmienny ekstrakt słodowy - źródło cukrów i naturalnych barwników. Zawiera cenne substancje odżywcze takie jak witaminy z grupy B i witaminę PP. Stosowany do produkcji chleba (i chyba też piwa). [+]
Emulgator -  związek chemiczny (lub mieszanina), który umożliwia powstanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość. [+/-]
Lecytyny - grupa organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów, w których reszta fosforanowa zestryfikowana jest cholina. W ujęciu żywieniowym nazwa „lecytyna” może obejmować także inne fosfolipidy. [?]
Białko jaja w proszku - otrzymywane tak samo, jak mleko w proszku. [+]
Tłuszcz palmowy - Olej palmowy – stały olej roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy olej w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w kolorze białym lub żółtawym. W praktyce najtańszy i najgorszy tłuszcz, dawany prawie do wszystkiego. Podnosi on mocno cholesterol. Obecny często w margarynie. Gdy ktoś używa jej do smażenia, to olej się utlenia, czego produktami są niebezpieczne substancje. [!]

Tłuszczowe kwasy nasycone - Nasycone kwasy tłuszczowe to kwasy tłuszczowe nie zawierające podwójnych wiązań między atomami węgla w cząsteczce. W warunkach normalnych są zwykle białymi ciałami stałymi. Kwasy zawierające w łańcuchu więcej niż 10 atomów węgla są nierozpuszczalne w wodzie i są nielotne. Powodują one groźne choroby serca  i podwyższają zły cholesterol. [-]
Węglan sodu - inaczej Na2CO3, nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i sodu. Stosuje się go do wyrobu szkła oraz papieru. Wykorzystuje się go również w produkcji mydła i środków piorących. Jest stosowany do zmiękczania wody. Ponadto jest wykorzystywany w garbarstwie, papiernictwie, w syntezach chemicznych i w laboratoriach jako odczynnik chemiczny. 5–6% roztwór sody służy do odżywiczania powierzchni drewna metodą zmydlania. jego duży nadmiar może powodować dość niemiłe symptomy. Lecz w ilości zawartej w naszych batonach jest bezpieczny dla zdrowia. [-]

Syrop glukozowy - słodzik często mylony z syropem glukozowo-fruktozowym. W teorii jest to zagęszczony roztwór glukozy i niskocząsteczkowych wielocukrów (głównie maltozy, czyli cukru złożonego z 2 cząsteczek glukozy). W takim syropie udział czystej glukozy wynosi nawet 90 proc., pozostałą część składu stanowią inne cukry. Nie jest niebezpieczny (na pewno lepszy od mylonego z nim innego syropu), posiada jedynie glukozę, która nie czyni w nadmiarze wielu niebezpiecznych rzeczy. [+/-]
Glicerol - inaczej gliceryna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol). Chroni przed zamrożeniem, stanowi składnik tłuszczów. Jej wzór to C3H8O3. Nie jest specjalnie szkodliwa. (CIEKAWOSTKA: jest składnikiem liquidów do E-papierosów) [+/-]
Maltodekstryna - mieszanina poli- i oligosacharydów, otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi. Znajdziemy ja w herbacie, ciastach, dżemach i lekach oraz suplementach diety. Jej głównym zadaniem jest ochrona sacharozy przed krystalizacją. Zbyt duże spożywanie tego związku w pożywieniu może prowadzić do zwiększenia masy tłuszczowej ciała, pogorszenia wrażliwości insulinowej oraz dyslipidemii. [-]

E 476 - inaczej polirycynooleinian poliglicerolu. organiczny związek chemiczny, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie w przemyśle spożywczym do łatwiejszego, lepszego i trwalszego mieszania składników, zwłaszcza przy produkcji czekolady i wyrobów czekoladopodobnych. Nadmierne spożywanie może spowodować choroby wątroby i nerek. [-]
Wodorowęglan sodu - czyli NaHCO3, lub inaczej soda oczyszczona, a ją już każdy zna. [+]
Węglan magnezu - czyli MgCO3, stosowany m.in. jako składnik leków na zgagę i pudru. Gdy poszukałem w Internecie, to nie znalazłem nic o złych właściwościach, tylko o zastosowaniu przy niedoborze magnezu, więc ta substancję sobie odpuszczę (ale raczej jest bezpieczna). [+]
Karagen - Znajdziemy go w dżemach, galaretkach, innych produktach dla dzieci i anonimowym batonie nr 5. W praktyce  ma on tyle efektów ubocznych, że głowa pęka na samą myśl. Powoduje on w dużych ilościach owrzodzenie żołądka i jelit oraz zmiany nowotworowe. Jest on też stosowany do wypełniania mięsa. [!!!]
Zhydrolizowane białko mleka - białko mleczne tak rozcieńczone, że jest pozbawione czynników alergicznych. [+]

Smacznego :-)

Ranking
          Z punktacją rzecz ma się tak, że jeżeli baton ma daną substancję, to otrzymuje tyle punktów ile ona otrzymała. Dodatkowo są odejmowane punkty za zawartość tłuszczu i cukru. Z góry przepraszam za to, że punktacja nie będzie idealna. Oto ranking:
I miejsce - Baton nr 6 (0 pkt.)
II miejsce - Baton nr 3 (-4 pkt.)
III miejsce - Baton nr 1 (-5 pkt.)
IV miejsce - Baton nr 5 (-6 pkt.)
V miejsce - Baton nr 4 (-8 pkt.)
VI miejsce - Baton nr 2 (-11 pkt.)
          Osobiście się z nim nie zgadzam, gdyż twierdzę, że ostatnie miejsce powinien zająć baton nr 5, gdyż według mnie był najbardziej chemiczny.

Werdykt
          Mimo, że jeden batonik nie miał nawet ujemnej punktacji stwierdzam, że batoniki są niezdrowe, należy ich unikać i najlepiej w ogóle się do nich nie zbliżać.
Autor: Jakub Grzyb

Źródła:
-Wikipedia Wolna Encyklopedia
-Google Grafika
-WP zdrowie







Komentarze

Popularne posty